18 yaşından büyük olduğumu beyan ediyorum. Yasal uyarı metnini okumak için tıklayınız.
Merhaba! tabukamu olarak OKEY’in desteğiyle hazırladığımız eğitimimizin 1. haftasına, İnsan Cinselliği modülüne hoş geldin.🚀🚀🚀 Eğitimimiz hakkında genel bilgiyi burada bulabilirsin.
İlk modülde genel bir bakış sunması adına konuya cinsellik, seks-pozitiflik ve cinsel haklarla başlıyoruz. Önce insan cinselliğine genel bir giriş yapacağız ve cinsellik dediğimiz zaman aklımıza gelen varoluşlar, düşünceler, değerler, tutumlar ve hakları ele alacağız.
Her modülde olacağı gibi bu ilk modülde de videolu ve yazılı anlatımlar, çalışma kağıtları, ek kaynaklar ve en sonda bilgilerini test etmen için hazırladığımız bir test bulacaksın. Modülü sonuna kadar takip etmeni tavsiye eder, keyifli bir eğitim deneyimi dileriz.
✏️ Çalışma kağıtlarını - renkli indir
✏️ Çalışma kağıtlarını - siyah & beyaz indir
Bölüm 1
İnsan Cinselliği, Cinsel Sağlık ve Yaşam Döngüsü
Cinsellik, cinsel varoluş, ifade ediş ve deneyimler ile ilgilidir. Her insan cinsel bir varlıktır ve her insanın cinselliği biriciktir. Biricik demekle kastımız, hepimiz cinsel varlıklar olsak da, hepimizin cinselliğini yaşaması, deneyimlemesi ve ifade etmesi kendine özgüdür. Bu bölümde insan cinselliğine, cinsel sağlığa ve yaşam döngüsündeki yerini inceliyoruz. Aşağıdaki görsele tıklayıp videoyu izlemeye başlayabilirsin.
Bölüm 2
Seks-Pozitiflik
Birinci modülün birinci bölümünde, cinselliğin tanımını, özelliklerini ve sağlıkla olan ilişkisini ele aldık. Bu bölümde, cinsel sağlığın olmazsa olmazı, seks-pozitif olmak hakkında konuşacağız. Cinselliğe olan yaklaşımımızda seks-pozitif olmak ne demek, seks-pozitif değerler nelerdir ve bunların toplumsal ve kişisel değerler ile ilişkisi nedir gibi soruları cevaplayacağız. Aşağıdaki görsele tıklayıp videoyu izlemeye başlayabilirsin.
Kişisel ve Toplumsal Değerler
Şimdi de kişisel ve toplumsal değerlerimizle seks-pozitiflik arasında nasıl bir ilişki olduğuna bakalım. Çünkü bazen içinde yaşadığımız toplum ve kültür, seks-pozitif olmayan değerlere sahip olabilir ve bu seks-negatif değerler varoluşumuzu ve kendimizi ifade etme şeklimizi etkileyebilir.
Bölüm 3
Cinsel Haklar
Birinci modülün son bölümü cinsel haklar hakkında. Cinsel haklar, cinsel iyi olma halini, cinsel sağlığı ve varoluşu ilgilendiren ulusal ve uluslararası tüm yasal düzenlemeleri kapsar. Bunlar, insanların sağlıklı, eşit, adaletli, özgür ve insan onuruna yaraşır bir şekilde cinsel varlıklar olarak yaşayabilmelerine, karar verebilmelerine ve hizmetlere erişebilmelerine destek olur. Bu bölümle ilgili detayları açıklamalar için senin için derlediğimiz kaynakları incelemeye davet ediyoruz.
🎙️ Cinsel Sağlık Senin Hakkın Podcast Serisi, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu, Sunan: Hazal Sipahi
🎙️ Çocuk ve Ergen Odağın Cinsel Haklar Podcast Serisi, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği
💻 Cinsel Sağlık Senin Hakkın Platformu: Cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını desteklemek hakkında oluşturulan temel eğitim modülleri.
💻 tabukamu E-bülten Sayısı - şiddetle mücadelede haklar ve düzenlemeler: sebuka'nın kurucusu avukat Aslı Karataş’ın 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"u hakkında açıklamaları ve daha fazlası için Kasım 2023’te yayınlanan sayımıza göz atabilirsin.
📃 Cinsel Haklar, WAS Dünya Cinsel Sağlık Birliğinin Cinsel Haklarla İlgili Deklarasyonu
📃 Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakkında: Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)
📃 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi: 10 Aralık 1948 günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda kabul ve ilan edilen İnsan hakları Evrensel Bildirgesi Türkiye tarafından 27 Mayıs 1949 tarihli Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe koyulmuştur.
📃 Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar: Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı websitesinde Türk Ceza Kanununda (TCK) yer alan cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar listelenmiştir.
📃 Genital Muayene Suçu (TCK Madde 287): Bu madde, yetkili bir hakim veya savcı kararı olmaksızın bir kişiyi genital muayeneye sevk eden veya bu muayeneyi yapan bir kişiye yaptırımın ne olacağından söz eder.
📃 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun": Türkiye'de aile içi şiddeti önlemek, mağdurlara koruma sağlamak ve kadına karşı şiddeti önlemek amacıyla 2012 yılında kabul edilmiş bir yasadır. Bu kanun, şiddet mağduru olan kişilere yönelik hukuki, sosyal ve psikolojik destek sağlamayı amaçlayan kapsamlı bir mevzuat olarak tasarlanmıştır.
Birinci modülün sonuna geldik. Modülü sonuna kadar takip ettiğin için teşekkürler. Şimdi bu modülde öğrendiklerini test etmek ve bilgilerini pekiştirmek için aşağıdaki testi çözmeyi unutma.
Kütüphane
📝 Bu modülün çalışma kağıtları - Renkli
📝 Bu modülün çalışma kağıtları - Siyah & Beyaz
📚 Cinsellik: Bir Kavramın Anatomisi - Jeffrey Weeks
📚 Avrupa'da Cinsellik: Bir Yirminci Yüzyıl Tarihi - Dagmar Herzog
📚 Seks ve Ceza: Arzuyu Yargılamanın 4000 Yıllık Tarihi - Eric Berkowitz
Eğitim modüllerimize erişebilmek için ücretsiz üye olmayı unutma. 2. modül iki hafta sonra e-posta kutunda olacak!
Eğitim içerikleri uzmanlar tarafından ve OKEY’in katkılarıyla hazırlanmıştır. Sorularınız varsa bize selam@tabukamu.com adresinden ulaşabilirsiniz.