Okuma süresi: 9 dakika
Selam! Yarın 14 Şubat Sevgililer Günü. Bu gün bazıları için çok özel, bazıları içinse sıradan bir gün. Bazılarının kutlamayı sevdiği, bazılarının kutlamadığı veya kutlamak istemediği bir gün. Sen hangi tarafa kendini yakın hissediyorsun? Sevgililik hakkında ne düşünüyorsun? Sorularını birlikte cevaplayalım.
bu sayıda neler var?
📔 tabukamu sözlük: Bu haftanın konuları özelinde sözlüğümüzü aralıyoruz.
💌 14 Şubat Sevgililer Günü’nün nasıl ortaya çıktığını biliyor muydun?: 14 Şubat’ın tarihinden ve ortaya çıktığı günden bugüne kutlanma şekillerinin nasıl değiştiğinden konuşuyoruz.
💕20’likler 14 Şubat hakkında neler düşünüyor?: Leylekler Yalanmış köşesinin yeni yazısında 20’liğin kurucusu Yasmin Güleç, 20’liklerin aşk ve kutlama planlarını odağına alıyor.
🔥 insan neden cinsel ilişkiye girer?: İnsanların cinsel ilişki deneyimlemelerinin ardındaki sebepleri, bu konuda yürütülmüş araştırmaların sonuçlarıyla birlikte inceliyoruz.
👀 kimler neler araştırıyor?: tabukamu e-bülten’de artık yaygınlaştırılmasına destek olmamızı isteyeceğin tez çalışmalarının duyurularına yer veriyoruz. İstersen bize selam@tabukamu.com adresinden ulaşabilirsin.
aromantik: Cinsel çekim duyabilen fakat romantik çekim hissetmeyen insanları tanımlar. Aromantiklik bir spektrumdur ve pratikte kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Şemsiye kavramdır, yani birçok farklı deneyimi kapsayabilir.
aşk: Bir ya da birden çok kişiye karşı hissedilebilen yoğun sevgi duygusu. Aşkın çok farklı türleri vardır.
cinsel ilişki: Cinsel bir bağlamda ve partnerli bir ilişkide vücudun, cinsel organlar ve erojen bölgeler de dahil farklı bölümlerinin kullanılmasıyla deneyimlenebilen davranışlar bütünüdür. Cinsel ilişkinin tanımı ve uygulanış biçimi insanların istek, ihtiyaç, değer yargıları ve amaçlarına göre değişir. Cinsel ilişki öpüşme, dokunma, sürtünme, vajinal ilişki, oral ilişki, anal ilişki, seks oyuncakları ve benzerini kapsayabilir.
çok aşklılık: Poliamor. Partnerlerin karşılıklı onayla ilişki dışındaki başka/birden fazla insanlarla duygusal ve romantik ilişkiler yaşayabildiği ilişki türü.
ön sevişme: Cinsel ilişki öncesinde partnerlerin yakınlaşmak için deneyimlebileceği çeşitli temas ve cinsel davranışlar. Ön sevişme ifadesi, cinsel ilişkilerin “ön sevişme” ve “esas sevişme”/cinsel birleşme olmak üzere iki aşamadan oluştuğu algısını yaratabilir. Ancak her insanın cinsel ilişki tanımı ve cinsel ilişki deneyimleme biçimi birbirinden farklıdır. Bazı insanların ön sevişme olarak tanımladığı cinsel davranışlar başka insanlar için cinsel ilişkinin kendisi olabilir.
14 Şubat Sevgililer Günü’nün nasıl ortaya çıktığını biliyor muydun? 💌
14 Şubat yaklaşırken birçok markanın gül serdim yollarına temalı eşyaları mantar gibi bitmeye başlıyor her yerde. Özel gün fobisi olanlar için zor, kutlama sevenler için sevindirici, partneri olmayanlar için sıradan bir gün belki… Peki 14 Şubat, 14 Şubat olalı böyle mi geçiyor? Bundan yüzyıllar önce de insanlar sevdiklerine kalpli balon almak, çikolatalı pasta yemek için rezervasyonlar, alışverişler ve harcamalar yapıyor muydu?
14 Şubat günümüzde neredeyse bütün dünyada kutlanıyor. Bu günün kökeni aslında çok eskilere dayanıyor. Milattan önceki zamanlarda bazı insanların doğurganlık, bolluk ve bereket adına yaptıkları festivaller Şubat ortasına denk geliyor. Bu kutlamalar insanların tanışması, sevenlerin kavuşması için de bir fırsat sağlıyor. Yüzyıllar sonra Hristiyanlığın ortaya çıkışıyla bu gelenekler de dönüşerek, Aziz Valentine Günü (Saint Valentine’s Day) adıyla kutlanmaya başlanıyor. Kim peki bu Romalı Aziz Valentine? Kaynaklara göre o dönemde Roma’da birden fazla Valentine isimli aziz var, hangisinin Sevgililer Günü’ne ismini verdiğinin kaydını sürmek kolay değil. Ama şöyle bir hikâye var dolaşan: Eski Roma İmparatoru II. Claudius, evlenen erkekten iyi asker olmazmış diyerek erkeklerin evlenmesini yasaklıyor. Bu denli evlilik odaklı toplumlarımızda evliliğin bir dönem yasaklanmış olması ne absürt! Neyse, Valentine bu yasağı doğru bulmuyor ve gizli gizli isteyen insanları evlendirmeye devam ediyor. İmparator Claudius bunu fark edince Valentine da hapsi boyluyor ve idam cezası alıyor. Valentine hapiste gardiyanın kızına aşık oluyor ve idama götürülürken bu kadına “Senin Valentine’ın” imzasıyla bitirdiği bir aşk mektubu bırakıyor. Sevgililer Günü’ndeki kart atma geleneğinin bu mektuptan çıktığı söyleniyor. 14 Şubat’ta tüm dünyada tahminen 1 milyar kart gönderiliyormuş!
İşler sadece kart atmakla kalsa fena olmayabilirdi ama günümüzde 14 Şubat, diğer birçok özel gün gibi ticarileşmiş durumda ve kutlamaların boyutu hiç olmadığı kadar büyük. Elbette kutlamak isteyen ve bunun her anından keyif alanlara hiçbir itirazımız yok. Ama 14 Şubat alerjisi çıkanlara naçizane önerimiz şudur: Bir şey sana anlamlı gelmiyorsa, kalbini pıt pıt attırmıyorsa ve büyük büyük hediyeler almak istemiyorsan, kutlama yapmak zorunda değilsin. Partnerinle birlikte bu konuyu öncesinden konuşabilir, beklentilerinizin ne olduğunu ifade edebilirsiniz. 14 Şubat’ı kutlayabilir, kutlamayabilir, başka bir güne çekebilir ya da çekmeyebilirsiniz. Sevgili olmak, 14 Şubat’ı mutlaka kutlamayı gerektirmez. Herkesin takvimi de kutlaması da kendine.
20’likler 14 Şubat hakkında neler düşünüyor? 💕
Aşk, kutlama ve galentines.
Yasmin Güleç,
Evet Şubat ayını romantik ay bellememize neden olan gün gelmek üzere. 14 Şubat. Gülleri, kalpli balonları, çikolataları ile klişeleşmiş ama içinde sevgiyi barındıran o gün. Kimine göre kapitalizmin bir diğer örneği, kimine göre kutlamaya bahane. Doğum günü ya da herhangi başka özel günler gibi Sevgililer Günü de bence bir hatırlatıcı olarak takvimlerde yer alıyor. Sevgiyi kutlamak her gün olması gereken bir şey, ama ben hep ‘n’olmuş ona atfedilen bir gün varsa? O gün de daha çok kutlarız,’ diye düşünenlerden olmuşumdur. Böyle diyorum ama ben Sevgililer Günü’nü 14 Şubat’a iliştirmeyenlerdenim. Bence her sevgili kümesinin kendine özgü bir Sevgililer Günü vardır. Bunu illa ki 14’ünde yapmanın gerekli olduğunu düşünmem. Kutlansın da, ne zaman olursa olsun.
NPR’da geçtiğimiz sene yayımlanan bir makaleye göre bazı tarihçiler Sevgililer Günü’nün bir adım öncesinin bir pagan kutlama olan Lupercalia adındaki, Antik Roma’da kutlanan bir gün olduğunu düşünüyormuş. Doğrusu kutlama demek pek de doğru olmayabilir çünkü Ailsa Chang’in dediğine göre bu özel günde Romalı erkekler köpek ve keçileri kurban eder, derilerinden sırım (külot diyelim ya da) yapar ve giyer, ardından da Roma’da koşarak keçinin derisi ile kadınları kırbaçlarlarmış. Kadınlar da bunun doğurganlığı artıracağını düşündüğü için sıraya girermiş. Vay canına.
Tarihte biraz daha ilerlediğimizde Aziz Valentine’ın öldürülmeden önce sevdiği kişiye “From your Valentine,” yani Valentine’ından (yani şimdiki anlamı ile sevgilinden) yazarak imzaladığı ve bu romantik günün oradan çıktığı düşünülüyor. Orta Çağ’da özellikle İngiltere ve Fransa’da kuşların çiftleşme zamanı olduğu düşünülen 14 Şubat, 15. yüzyılda artık namı bilinen bir kutlama haline dönmeye başlıyor.
Ama bu kadar tarih yeter, biz günümüze bakalım. Tüm ünlülerin bir araya geldiği Valentine's Day filmi mi dersiniz, Hallmark adlı kart ve davetiye markasının çektiği filmler mi dersiniz, Sevgililer Günü, keçi kurban etme geleneğinden çok uzak bir kutlamaya dönüştü. İlişki ve beraberlik kültürünün de çok farklı yerlere gittiği, seçeneğin görece bol ama kafa denginin ve bağlantı kurabildiğin birinin ironik şekilde az olduğu bu dönemde her şey biraz zor geliyor.
Çevrim içi tanışma uygulaması Hinge’in yayımladığı bir rapora göre Z nesli, milenyumlulara kıyasla pandemiden dolayı insanlarla konuşmakta %47 daha çekingenmiş. Z neslinin %44’ü date’e çıkma deneyiminin çok az olduğunu ya da hiç olmadığını belirtmiş. Buna rağmen Z nesli, milenyumlulardan daha romantik ve ruh eşlerine daha çok inanan nesil olarak raporda kendini belli ediyor. Yani aslında dış faktörler (ekonomi, pandemi, politika, vs.) Z neslini dating açısından kötü etkilese de Z nesli iç dünyasında bu romantikliği ve isteği kaybetmemiş gibi gözüküyor.
Tamam peki 20’likler 14 Şubat’ı nasıl kutluyor?
26 yaşındaki danışman K., ilişkilerini başkalarının gözü önünde yaşıyormuş gibi hissettiğini belirtiyor: “Açıkçası bana yılbaşı, doğum günleri, 1 Mayıs ve Hıdrellez hariç kalan günler pek manalı gelmiyor. Sevgiyi bir güne atfetmek hem sevgiyi azaltacakmış hem de özel olarak yaşanan bir şeyi bütüncül, toplum içinde yaşıyormuş hissi uyandırıyor,” dedi.
25 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi F., sevgilisine pancarlı makarna yapacağını, sonraki gün de kız arkadaşları ile ‘Galentines’ kahvaltısı yapacağını belirtti. Galentines, kız arkadaşlarla kutlanan Sevgililer Günü kutlamalarına deniyor. Kadın dostların tüm sene boyunca birbirlerinin yanında olmayı kutladıkları bu gün, aynı Sevgililer Günü gibi, pembeler, çikolatalar ve kalplerle geçiyor.
Benzer bir şekilde 25 yaşındaki araştırmacı S., kalp şeklinde yeni bir waffle makinası aldığını ve belki arkadaşlarına kalpli wafflelar yaparak kutlamayı düşündüğünü belirtti.
24 yaşındaki E., konuya daha basit bir yerden yaklaştı. “Pembeyi, çiçekleri ve çikolatayı seviyorum. O nedenle Sevgililer Günü’nü de seviyorum,” dedi. Sevgililer Günü’nü de sevgilisi ile yemek pişirip, kurabiye yaparak geçireceklermiş.
Aldığım başka cevaplar arasında “çalışacağım,” “hiçbir şey,” ve “sevişeceğim,” de vardı. Sanırım günün sonunda Sevgililer Günü’nü ister dostlarla, ister sevgili ile ister tek başınıza kutlayın ya da hiç kutlamayın, böyle günler sizde yarattığı anlam kadar var. Birini seviyorsanız, bir ilişki kurabiliyorsanız, ne mutlu. Bu zaten her gün kutlanmaya değer bir şey.
insan neden cinsel ilişkiye girer? 🔥
insanların neden cinsel ilişkiye girdiğini hiç düşündün mü?
Bu sorunun cevabı herkes için farklı olabilir. Çoğu zaman insanlar, cinsellikle ilgili motivasyonun basit olduğunu düşünür; ya üremek ya zevk almak ya da ikisi de…
Bu konuda yapılan araştırmalar, cinsel ilişkiye girme motivasyonlarının düşündüğümüzden daha fazla ve karmaşık olabileceğini gösteriyor. Bir araştırmada insanlara neden cinsel ilişkiye girdiklerini sormuşlar ve ortaya tam 237 farklı neden çıkmış. İlginç, değil mi? Sadece zevk almak veya üremek değil, kimisi duygusal yakınlık hissetmek için, kimisi partnerini mutlu etmek için, kimisi ise çeşitli duygusal nedenlerle cinsel ilişkiye giriyor. Ayrıca, araştırma ilk düşününce akla kolay gelmeyen stresi azaltmak, sosyal statüyü artırmak veya hatta intikam almak gibi nedenlerin de cinsel ilişkileri motive ettiğini ortaya koyuyor. Bu 237 nedeni araştırmacılar şu kategorilerde bir araya getirmiş:
Fiziksel nedenler: Stres azaltma, zevk, fiziksel çekicilik ve deneyim arayışı gibi,
Amaca ulaşma nedenleri: Kaynak elde etme, sosyal statüyü artırma ve intikam alma gibi,
Duygusal nedenler: Bağlılığın seviyesini artırma ve aşkı ifade etme gibi,
Güvensizlik nedenleri: Özsaygıyı artırma, görev/ baskı hissi ve partneri koruma gibi…
Elbette, bu nedenlerin evrensel olarak geçerli olup olmadığını henüz bilmiyoruz, çünkü cinsel ilişkiye girme motivasyonları konusundaki kültürler arası farklar ve zaman içerisinde değişimler mevcut. Neyi biliyoruz? İnsan cinselliği çok boyutlu ve her davranışta olduğu gibi bizi bu davranışa motive eden sebepler de farklı olabilir.
kimler neler araştırıyor? 👀
tabukamu olarak içeriklerimizi güvenilir ve bilimsel temelli kaynaklardan sağlıyoruz. Cinsellik ile alakalı yeni çıkan araştırmalardan haberdar olmak, bilgilerimizi güncel tutmanın en önemli yöntemlerinden biri. Senin de böyle bir akademik çalışman varsa bizimle paylaşabilirsin, biz de e-bültenimizde araştırma duyurunu yayınlayabiliriz!
Bu hafta bize ulaşan tez çalışmalarından bir tanesi Pınar Ayradilli’den geldi. Pınar, klinik psikoloji alanında ve Dr. Öğretim Üyesi Anıl Özge Üstünel danışmanlığında yaptığı yüksek lisans tez çalışmasında OnlyFans içerik üreticisi kadınların deneyimlerini anlamaya odaklanıyor. Bu çerçevede,
18 yaşından büyük,
OnlyFans içerik üretme deneyimine sahip,
Online olarak gerçekleşecek 60-90 dakikalık görüşmeye katılacak gönüllü kadınları
araştırmasına destek olmaya davet ediyor. Görüşmelerde gizlilik esas olacak ve katılımcıların bilgileri anonim tutulacak. Araştırmaya katılmak veya bilgi alman istersen Pınar’a, pinarayradilli1@gmail.com adresinden ulaşabilirsin.
Senin de yaygınlaştırılmasına destek olmamızı isteyeceğin bir tez çalışman varsa bize selam@tabukamu.com adresinden ulaşabilirsin.
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?: Instagram 🎞 TikTok 🪩 Twitter 🦩